Cum alegem o mașină de tuns iarba pentru grădină? Evitați stresul și tensiunea

23.08.2022 Vlasta Grădină Partajare

Tunsul regulat este cheia unui gazon sănătos și verde. Cum să procedați atunci când alegeți o mașină de tuns iarba? Vă spunem nu numai la ce să aveți grijă, ci și cât de des să cosiți?

Când cumpărați o mașină de tuns iarba, ar trebui să luați în considerare cele mai importante 2 criterii. Primul este suprafața zonei pe care o veți tăia regulat, a doua este terenul accidentat.

Articolul nostru vă va ajuta să găsiți mașina de tuns potrivită pentru gazonul dvs.

Vă doriți o grădină cu culturi de calitate și gazon verde? Aveți grijă de aspectul grădinii voastre cu uneltele și accesorii potrivite.

Cum să alegem o mașină de tuns iarba?
 

Primul criteriu atunci când alegeți o mașină de tuns iarbă este tipul. Această decizie este legată și de suma de bani pe care ești dispus să o investești în achiziționarea unei mașini de tuns iarbă.

masina de tuns iarba

 

Tipuri de cositoare
 

Atunci când alegeți o mașină de tuns iarba, trebuie să luați în considerare mai mulți factori - puterea motorului, tipul de control, greutatea și diverse funcții suplimentare pentru a ușura munca.

 

Pe piață sunt disponibile următoarele tipuri de mașini de tuns iarbă:

__check

Pe benzină

__check

Electrice

__check

Cu acumulatori

__check

Cu ax

__check

Cu fir

__check

Robotice

__check

Rotative

__check

Ridere și tractorașe de grădină

Mașină de tuns iarbă pe benzină
 

Le veți folosi mai ales dacă aveți o grădină mai mare cu vegetație mai deasă. Cablul de alimentare nu vă va îngreuna munca, dar sunt oarecum mai zgomotoase și mai grele decât celelalte tipuri de cositoare. Un dezavantaj pentru dvs. poate fi achiziționarea regulată de combustibil.

Există mașini de tuns iarbă pe benzină sau mașini de tuns iarba autopropulsate pe benzină. Mașinile sunt potrivite pentru terenuri mai accidentate, unde veți aprecia performanța lor fiabilă.

masini de tuns iarba pe benzina

Încă ezitați ce mașină de tuns iarbă să alegeți? Înainte de a vă decide asupra uneia în magazin, puteți vizualiza și online o gamă largă de tipuri de mașini de tuns iarba.

Mașini de tuns iarba electrice


 
Se caracterizează prin zgomot mai mic și greutate mai mică. Este posibil să fiți descurajat să le cumpărați de limitarea sub forma unui cablu de alimentare. Sunt ușor de manevrat, dar au o performanță ceva mai scăzută decât mașinile de tuns iarba pe benzină.

 

Mașini de tuns iarba cu baterie


 
Au o baterie încorporată care trebuie încărcată înainte de muncă. Sunt potrivite în special pentru gazonele mici cu întreținere regulată. Performanța lor este oarecum mai slabă. Vă vor plăcea și datorită greutății reduse și prețului redus.

barbatul taie iarba

 

Cositoare cu ax

 

Cu acest tip de mașină de tuns iarba nu se tunde, ci se taie. Iarba din curtea voastră nu se va îngălbeni. Lama lor începe să taie iarba abia după ce mutați mașina de tuns iarba. Pe lângă cele manuale, aveți la dispoziție și mașini de tuns iarba pe benzină, electrice și cu baterie.

Cu toate acestea, este recomandat să le folosiți numai pe suprafețe cu iarbă mică și mijlocie. Dacă îți dorești un gazon frumos englezesc, o mașină de tuns cu ax este alegerea potrivită pentru dvs.

 

Trimmer portabil


Ai nevoie de o mașină de tuns iarbă pentru a tăia zonele greu accesibile? Un trimmer portabil îndeplinește acest scop într-o singură unitate. Acestea funcționează pe principiul învârtirii snurului la viteză mare, ceea ce îi permite să tundă iarba rapid.

trimmer portabil

 

Mașini de tuns iarba robotizate


 
Sunt potrivite pentru gazon fără obstacole, cum ar fi copacii. Vor tunde un astfel de spațiu fără ajutorul dvs. În plus, gazonul vostru va arăta întotdeauna ca și cum ar fi fost proaspăt tăiat. Funcția de mulcire este de vină. Dacă mașina dvs. de tuns iarba robotizată o are, aceasta plasează iarba tăiată înapoi pe gazon atunci când o tunde.

Un criteriu important pentru acest tip de cositoare este durata de viață a bateriei și capacitatea de a o încărca. În plus, multe mașini de tuns iarba robotizate se pot întoarce la stația de încărcare complet singure. Ele sunt apoi pregătite pentru următoarea utilizare.

Asistenții robotici sunt din ce în ce mai populari în gospodării. Vă gândiți să vă extindeți familia de asistenți electrici cu o mașină electrică? Veți afla tot ce este important despre ele în articolul nostru.

robot de tuns iarba

 

Cositoare rotative


 
Ele folosesc cuțite rotative pentru cosit. Ele aruncă iarba pe pământ sau o adună într-un coș. Le puteți folosi pentru diferite tipuri de grădini. Puteți alege între variantele pe benzină, cu baterie și electrice. Celălalt avantaj al lor este un preț foarte plăcut.

 

Ridere și tractoare de grădină


Știți diferența de bază dintre un tractor de grădină și un rider? Cu tractorul de grădină, șoferul are motorul în față dar cu un rider este situat sub el. Ambele sunt potrivite pentru suprafețe mai mari.

Avantajele riderelor sunt confortul, o vedere mai mare, controlul simplu, o rază de acțiune mai largă și un coș de colectare mai mare. Cu toate acestea, au performanțe mai scăzute și mai puține posibilități de utilizare decât un tractor de grădină. Pe lângă cosit, îl vei aprecia și pentru alte activități. De exemplu, cu o remorcă conectată, o puteți folosi pentru a transporta material sau pentru a curăța zăpada iarna.

Uneltele de lucru sunt, de asemenea, importante atunci când lucrați în grădină. Când tundeți iarba nu ar trebui să vă lipsească accesoriile potrivite. Puteți cumpăra convenabil unelte de care aveți nevoie pentru grădină astăzi.

Acordați atenție sporită  atunci când alegeți o mașină de tuns iarba


 
Lățimea optimă de tăiere


 
Mașinile de tuns iarba sunt disponibile în diferite lățimi de tăiere a gazonului. De regulă, cu cât mașina de tuns iarbă este mai largă, cu atât se lucrează mai rapid. În funcție de dimensiunea gazonului, alegeți următoarea lățime de tăiere:

__check

gazon de dimensiuni mici spre mijlocii (aprox. 200 m2) - pentru acest tip de gazon, o latime de taiere de 29-33 cm este alegerea potrivita

__check

gazon de dimensiuni medii (aprox. 350 m2) - în acest caz, este potrivită o lățime de tăiere de 38 cm

__check

gazon mare spre foarte mare (aprox. 500 m2 și mai mult) - aici ar trebui să alegeți o lățime de tăiere de cel puțin 38 cm

Volumul coșului

 
Volumul coșului este un parametru foarte important pentru mașinile de tuns tuns care îl au. Un coș prea mic va îngreuna cosirea, golindu-l frecvent. Prin urmare, alegeți o mașină de tuns iarbă cu un volum suficient de mare al coșului, corespunzător mărimii zonei cosite.

 

Înălțimea de tăiere reglabilă


 
La majoritatea mașinilor de tuns, puteți regla înălțimea de tăiere. Cum să o facă? Măriți sau micșorați distanța dintre lame și sol. Îți vei tunde gazonul la înălțimea potrivită. La unele mașini de tuns iarba puteți seta cu precizie înălțimea de cosire necesară, la altele puteți alege dintre înălțimi standard.

volumul cosului

 

Consumul de energie electrică


 
Puterea și viteza mașinii de tuns iarba sunt de obicei date în wați și rotații pe minut. Ca regulă generală, cu cât gazonul este mai mic, cu atât este mai puțin necesar să fie cosit.

Mașinile de tuns iarba electrice sunt, așadar, disponibile în versiuni de 500 W, dar și în versiuni de 1300 W. Mașinile de tuns pe benzină au, de obicei, mai multă putere decât cele electrice, așa că sunt foarte potrivite pentru tunsul suprafețe mari.

 

Cât de des tundem gazonul?
 

În mod ideal o dată pe săptămână. Cu acest interval, vei reuși ca gazonul tău să fie gros și sănătos. În lunile mai și iunie, iarba poate crește mai repede din cauza vremii calde. Intervalul dintre tunderile individuale poate fi astfel mai scurt.

cat de des se taie gazonul

 

Comparare mașini de tuns iarba
 

Răspunsul la întrebarea care este cea mai bună mașină de tuns iarba depinde de mai mulți factori. În funcție de dimensiunea gazonului, alegeți următoarele mașini de tuns iarbă:

1

Grădini mici – o mașină de tuns iarba electrică sau alimentată cu baterii va fi suficientă. În cazul unui teren plat, fără obstacole, întindeți-vă spre o mașină de tuns iarba robot.

2

Grădini mari – mașinile de tuns pe benzină, tractoarele de grădină și ridere sunt ideale.

3

Alei și locuri cu acces dificil - un trimmer este cel mai potrivit.

barbatul coseste iarba

Aveți acasă o mașină de tuns iarba mai veche și doriți să o înlocuiți cu una nouă? Sau aveti de gând să vă cumpîrați prima? Atunci când cumpărați, concentrați-va pe toate criteriile mentionate și nu ezitați sa cereți sfaturi de la personalul dispus din magazine.