Cum să alegeți o mașina de spălat vase la un preț decent?

17.04.2024 Cristina Casă și locuință Partajare

Nu este spălatul vaselor activitatea voastră preferată? Avem soluția, sfaturi despre cum să alegeți o mașină de spălat vase și de unde se merită să cumpărați.

Chiar dacă în zilele noastre putem găsi o mașină de spălat vase în multe gospodării, există încă un număr destul de mare de persoane care preferă să spele vasele în chiuvetă. Și totuși, folosirea unei mașini de spălat vase are o serie de avantaje în comparație cu spălatul manual. În rândurile următoare, veți afla care sunt acestea și, de asemenea, care sunt parametrii cheie atunci când decideți să cumpărați una.

Sunteți în căutarea unei mașini de spălat vase de la un brand bun și la un preț accesibil? Veți găsi modele de calitate în magazinul online Electrolux.

De ce să cumpărați o mașină de spălat vase?

 

Vă gândiți dacă să vă cumpărați sau nu o mașină de spălat vase? Haideți să vă spunem ce beneficii vă așteaptă după ce o cumpărați din mai multe perspective.

Principalul avantaj este, bineînțeles, economia de timp. Nu trebuie să stați în fața chiuvetei și să petreceți zeci de minute spălând farfurii murdare. În schimb, încărcați și puneți în funcțiune mașina de spălat vase, iar în acest timp puteți să vă ocupați de alte activități sau chiar să mergeți la serviciu.

Veșnica dilemă dacă folosiți mai multă apă spălând vasele de mână sau cu mașina de spălat vase are un răspuns clar, potrivit mai multor surse - cu siguranță folosiți mai puțină apă cu mașina de spălat vase. Numărul exact de litri depinde atât de capacitate, cât și de programul ales.

Un alt avantaj este economia de energie. Încălzirea apei pentru spălarea manuală consumă mai mulți kWh decât este necesar pentru un ciclu de spălare a mașinii de spălat vase.

Continuăm cu beneficiile, și de data aceasta din punct de vedere igienic. Chiar și cu o înlocuire regulată, un burete de vase poate fi plin de bacterii care pot fi transferate la vase prin contactul cu acestea. Și la fel se întâmplă și în chiuveta însăși. În schimb, o mașină de spălat vase poate distruge eficient bacteriile cu apă fierbinte.

Și apropo de uciderea bacteriilor, să vorbim și despre eliminarea murdăriei de pe vase. Acest lucru este mai bun și mai rapid folosind o mașină de spălat vase.

Cum să alegeți cea mai bună mașină de spălat vase?
 

Cumpărarea unei mașini de spălat vase nu este un lucru ieftin, așa că trebuie să luați în considerare o serie de parametri cheie pentru a se potrivi cu nevoile și preferințele dumneavoastră.

9 parametri cheie

__check

amplasarea

__check

capacitatea și dimensiunile

__check

design-ul intern al mașinii de spălat vase

__check

consumul de apă și energie

__check

nivelul de zgomot

__check

programe și funcții

__check

durata ciclului de spălare

__check

caracteristici de siguranță

__check

marca și prețul

Amplasarea mașinii de spălat vase
 

În primul rând, trebuie să decideți ce model de mașină de spălat vase vi se potrivește cel mai bine din punct de vedere al locației. Aceasta poate fi încorporată sau normală.

O mașină de spălat vase încorporată are avantajul de a economisi spațiu în bucătărie și de a se integra frumos în design-ul bucătăriei. Pe de altă parte, electrocasnicele încorporate au, în general, o capacitate mai mică. În comparație, o mașină de spălat vase normală este mai mare și mai accesibilă, chiar dacă trebuie să găsiți spațiu pentru ea în bucătărie.

Încă mai există așa-numitele mini mașini de spălat vase, care sunt căutate, de exemplu, pentru a fi folosite în cabane.

Capacitate și dimensiuni


Capacitatea unei mașini de spălat vase este direct legată de numărul de vase pe care le puteți spăla într-un singur ciclu. Capacitatea unei mașini de spălat vase este indicată de numărul de seturi. Un set de vase include farfurii adânci, plate și pentru desert, căni, pahare și tacâmuri.

Vă rugăm să rețineți că oalele nu sunt incluse în set. Atunci când le puneți în mașina de spălat vase, trebuie să țineți cont de faptul că numărul de seturi indicat nu va mai încăpea.

În funcție de dimensiunile lor, mașinile se spălat vase sunt împărțite în:

__check

înguste – dimensiuni de până la 45 cm. Capacitatea lor este de 8 - 10 seturi de vase. Această mașină de spălat vase este suficientă pentru o gospodărie cu 2 membri.

__check

late –dimensiune aprox. 60 cm. Capacitatea este de 12 - 15 seturi. Potrivit pentru o gospodărie cu 4 sau mai mulți membri.

Doriți să vă înlocuiți vasele mai vechi cu ustensile de bucătărie mai moderne? Aruncați o privire la oferta foarte largă a magazinului online Elefant.

Design-ul intern a mașinii de spălat vase
 

Poate părea inutil, dar gândiți-vă la modul în care vă imaginați aspectul intern al coșurilor de vase. Este mai mult decât practic dacă acestea pot fi manipulate, mutate manual sau îndepărtate complet. Și, de asemenea, este bine dacă spițele pot fi pliate în jos, pentru că atunci este mai ușor să puneți recipiente mai mari în mașina de spălat vase.

Un avantaj important este, de asemenea, dacă în interior există un coș special pentru tacâmuri, care poate fi folosit și pentru ustensilele mici de bucătărie.

Mobilă de bucătărie mașină de spălat vase deschisă.

Autor: Castorly Stock (Pexels)

 

Consumul de apă și energie


Pentru a cumpăra cea mai eficientă mașină de spălat vase din punct de vedere energetic, acordați atenție etichetei energetice. Aceasta vă va indica capacitatea, nivelul de zgomot, consumul de apă și de energie.

Eficiența energetică este clasificată de la A la G în conformitate cu noua legislație, cea mai eficientă din punct de vedere energetic fiind clasa A. Consumul de energie este exprimat în kWh la 100 de cicluri, iar cele mai eficiente modele din punct de vedere energetic utilizează 6-10 litri de apă.
 

Am menționat deja mai sus că economia de apă este mult mai mică în cazul unei mașini de spălat vase decât în cazul spălării de mână. De exemplu, dacă ați spăla 12 seturi de vase de mână, ați folosi aproximativ 40 de litri de apă. Pentru a spăla aceeași cantitate de vase, o mașină de spălat vase folosește aproximativ 11 litri. Desigur, consumul de apă poate fi cu câțiva litri mai mare în funcție de program, dar tot nu va depăși consumul de apă al spălării de mână.

 

De asemenea, nivelul de zgomot se găsește pe eticheta energetică. Acest aspect este bine de urmărit mai ales dacă mașina de spălat vase este amplasată în spații mai mici. Majoritatea modelelor au un nivel de zgomot între 50 și 60 dB. Ei bine, dacă doriți un model mai silențios, alegeți dintre cele care se situează în jurul a 40 dB.

Programe și funcții
 

Dacă sunteți un utilizator intensiv, căutați programele avansate ale mașinii de spălat vase. În schimb, dacă sunteți mai degrabă un utilizator ocazional, funcțiile sale de bază vor fi suficiente pentru dumneavoastră. Cu toate acestea, majoritatea mașinilor de spălat vase au o combinație de 5-7 programe.

Ce-ar fi să adăugați și alte aparate de bucătărie utile atunci când cumpărați mașina de spălat vase? Cumpărând din magazinul online Badabum vă puteți completa echipamentul.

Ce programe poate avea mașina de spălat vase?

__check

Programul ECO - acesta este un program de economisire a energiei în care temperatura apei ajunge la 50 °C și este conceput pentru spălarea vaselor puțin murdare.

__check

Program automat - mașina de spălat vase evaluează nivelul de murdărie al recipientelor încărcate și ajustează timpul și temperatura de spălare în conformitate cu acestea. 

__check

Program de spălare a sticlei - un program special pentru spălarea temeinică a paharelor sau a altor obiecte din sticlă.

__check

Program intensiv - conceput pentru vasele foarte murdare, care se spală la o temperatură de aproximativ 70 °C.

__check

Umplut pe jumătate - dacă nu aveți suficiente vase pentru a umple toată mașina de spălat vase, activați acest program. Acesta va spăla temeinic o parte din vase, economisind apă și energie.

__check

Uscare activă - nu veți găsi acest program în toate mașinile de spălat vase. Gândiți-vă dacă doriți ca mașina de spălat vase să vă spele doar vasele sau să le și usuce.

Și funcțiile? De exemplu, veți aprecia următoarele

__check

Pornirea întârziată - se aplică în principal la modelele mai noi. Pur și simplu setați ora la care trebuie să înceapă ciclul de spălare. 

__check

Dozare automată a detergentului - mașina de spălat vase își dozează singură cantitatea de detergent de care are nevoie din detergentul încărcat.

__check

Multizone - datorită acestei funcții este posibilă spălarea vaselor în mai mult de o zonă a mașinii de spălat vase, se poate spăla doar în coșul inferior sau superior.

__check

Semnal acustic - vă avertizează atunci când ciclul de spălare este finalizat.

__check

Sistemul Aquastop - previne scurgerile nedorite de apă.

Lungimea ciclului de spălare
 

Durata medie a ciclului de spălare este cuprinsă între 2 și 3 ore, dar poate fi extinsă la 4 ore pentru programele ecologice.


Caracteristici de siguranță


Într-o casă în care locuiesc copii mici, elementele de siguranță sunt binevenite pe toate aparatele. Mașinile de spălat vase tind să aibă un sistem de blocare de siguranță pentru copii, iar unele au, de asemenea, o funcție de blocare a ușii.


Prețul


Preferințele personale pentru anumite mărci joacă adesea un rol important în alegerea aparatelor electrocasnice, iar acest lucru nu este diferit în cazul unei mașini de spălat vase. Desigur, prețul final este influențat nu numai de marca în sine, ci și de toți parametrii menționați mai sus.

Puteți cumpăra o mașină de spălat vase de la 1000 Lei, dar aceste modele vor avea doar funcții de bază. În intervalul de preț mediu, între 1500 și 1850 de Lei, veți găsi modele de calitate superioară, cu mai multe programe și funcții, eficiență energetică mai bună și capacități mai generoase. Acestea sunt printre cele mai căutate.

Iar în cea de-a treia categorie de preț, de la 3000 de Lei în sus, veți găsi mașini de spălat vase de înaltă calitate, cu o tehnologie excelentă. Acestea se caracterizează, de asemenea, printr-o eficiență energetică ridicată și o multitudine de caracteristici.

Femeia deschide mașina de spălat vase.

Autor:  cottonbro studio (Pexels)

Îngrijirea și întreținerea mașinii de spălat vase
 

Modul în care aveți grijă de acest aparat este direct legat de numărul de ani în care îl veți putea folosi fără daune. Îngrijirea de bază pentru mașina dvs. de spălat vase ar trebui să includă:

__check

Rularea unei mașini de spălat vase goale, fără detergent de vase, cel puțin o dată pe lună.

__check

Curățarea regulată a sitelor și filtrelor din interiorul mașinii de spălat vase, unde se acumulează murdărie.

__check

Folosiți accesorii pentru mașina de spălat vase, în special produse speciale de lustruire și săruri, pentru a obține duritatea corectă a apei.

PONT ȘI SFAT - Cum să alegi o canapea de calitate și unde au cele mai bune prețuri?

 

O cameră reamenajată aduce un zâmbet pe față. Aveți nevoie de ajutor pentru reamenajarea livingului? În acest articol, veți găsi sfaturi pentru o reamenajare de buget.

V-au convins beneficiile prezentate, că achiziționarea unei mașini de spălat vase este alegerea potrivită? Atunci când cumpărați, uitați-vă la parametrii menționați mai sus și sigur că veți face alegerea potrivită. Și partea cea mai bună spălatul de mână a vaselor va fi de domeniul trecutului.