Cum să alegi sacul și cortul de dormit potrivit? Iată câteva sfaturi

21.06.2022 Vlasta Hobby Partajare

Campingul în aer liber este cea mai bună aventură pentru cupluri și familii. Voi ați pregătit deja cortul?

Alegerea unui cort de dormit potrivit sau care e cel mai bun sac de dormit este poate cel mai important și mai dificil lucru înainte de a vă avenutra într-o drumeție. La urma urmei, este un fel de casă de rezervă pe care o purtați cu voi. Sarcina sa cea mai importantă este de a proteja împotriva condițiilor meteorologice externe. Prin urmare, nu vă grăbiți să-l cumpărați. Selectați-l cu atenție și luați în considerare toți parametrii importanți.

cort natura caravana

Scopul utilizării

 

În primul rând, luați în considerare unde și cât de des veți folosi cortul. În principiu, recunoaștem mai multe tipuri de bază de corturi:

- corturi de familie - corturi de agrement, sunt mai mari ca dimensiuni și adaptate excursiilor în familie și campingului, le caracterizează spațiul și confortul și cu siguranță vor fi apreciate de către toți membrii familiei,

- corturi turistice – un tip universal de corturi concepute pentru camping, festivaluri, ciclism, dar și pentru munte și drumeții mai lungi, sunt mai ușoare și se pot folosi din primăvară până în toamnă,

- corturi ușoare - se caracterizează prin greutate foarte mică și sunt potrivite pentru drumeții și, de asemenea, pentru bicicliști,

- corturi de expediție – sunt concepute pentru turismul alpin și expediții, prețul lor este mai mare, dar sunt printre cele mai rezistente corturi.

copii in cort

Dimensiunea cortului

 

Dimensiunea cortului este determinată de numărul de persoane cărora le este destinat cortul. Corturile sunt de obicei proiectate pentru 1, 2, 3, 4, 6 până la 8 persoane. Dimensiunile lor corespund astfel. O persoană are nevoie de aproximativ 55-60 cm în lățime, iar lungimea cortului ar trebui să fie cu aproximativ 25 cm mai mare decât înălțimea utilizatorului. Pe lângă partea de locuit a cortului în sine, luați în considerare nu numai necesitatea sălii de depozitare a bagajelor, ci și cerințele de confort și intimitate.

camping natura

Campingul nu este posibil fără îmbrăcăminte sport funcțională. Puteți alege foarte convenabil de pe Myprotein.

Greutatea

 

În cazul corturilor de familie, greutatea este un parametru aproape neimportant. Există o prezumție că de obicei le veți transporta într-o mașină., Dar când vorbim de corturi turistice și de expediție, greutatea devine un parametru esențial. Greutatea unui cort depinde de obicei de capacitatea acestuia:

- un cort ultraușor pentru o singură persoană poate cântări mai puțin de 1 kg,

- cort ușor pentru două persoane în jur de 2,5 kg,

- corturile mari de familie cântăresc adesea peste 7 kg.

scaune cu cort in natura

Rezistența

 

Rezistența la apă, vânt, foc și rupere, adică rezistența la influențele externe, este importantă în toate condițiile. Mai ales în cele extreme. Nivelul de imermabilitate este raportat la grosimea poliuretanului. Aceasta înseamnă numărul de milimetri de apă care cade sub presiune cu o viteză de 80-90 km/h fără a pătrunde în țesătură.

Luând în considerare acești factori, ar trebui să urmați aceste reguli:

Ca standard, ar trebui să vă descurcați cu un cort cu aproximativ cu grosimea stratului de protecție de 3000 mm.

În cazul foliei de sol min. 5000 - 10000 mm.

Pentru condiții cu adevărat extreme, alegeți 8000 - 10 000 mm.

cort in natura in padure

Construcția din laminat este suficientă în cazul campingului mai puțin frecvent în condiții nesolicitante. Dimpotrivă, dacă doriți să mergeți în mod regulat să campați, alegeți un cort din stâlp de aluminiu.

 

Forma cortului

 

Rezistența unui cort depinde în mare măsură de forma acestuia. Cele mai comune tipuri de corturi sunt sub formă de:

- cupolă (iglu)

- tunel

- formă de A

- combinate (tunel și iglu)

Fiecare formă are avantaje și dezavantaje legate de gradul de confort, dimensiunea interiorului și dificultatea construirii acestuia.

femeie in cort langa lac

Husa cortului și podeaua

 

Distingem două tipuri de huse:

1. cu un singur strat, mai compacte și mai ușoare, dar nu garantează protecția împotriva ploii,

2. cele formate din două straturi se caracterizează printr-o mai mare practicitate și confort, deoarece sunt formate din două părți separate - partea exterioară impermeabilă tropico și partea interioară respirabilă a cortului.

Podeaua cortului ar trebui să îndeplinească două criterii principale - durabilitate și impermeabilitate. Materialele potrivite sunt, prin urmare, poliesterul și poliamida, în acest caz nu ar trebui să facem economii.
 

cort instalat in natura

Coloana de apă a tropicului și podelei

 

Un cort cu o coloană de apă de cel puțin 3.000 mm este suficient pentru camparea normală. Vrei să fiți siguri că nici măcar o furtună mai puternică nu vă va distruge cortul? Alegeți corturi cu o coloană de apă a tropicului de 4.000 - 5.000 mm. Pentru condiții extreme, alegeți  o coloană de apă cu o valoare de 6.000 mm sau mai mult.

Înălțimea minimă a coloanei de podea trebuie să fie de 5.000 mm. Dacă aveți pretenții mai mari la durabilitatea podelei, vă recomandăm să alegeți o coloană de apă de la 8.000 mm.

cort alb in natura

Ventilație și respirabilitate

 

Chiar și un spațiu precum un cort trebuie să fie ventilat în mod regulat și adecvat. Puteți face acest lucru prin deschiderea orificiilor de ventilație. Fiecare cort ar trebui să aibă deschideri în mai multe locuri. Cel mai adesea, însă, prin deschiderea a două intrări.

barbat sta in cort

Greutatea cortului

 

Depinde în principal de dimensiunea sa. După cum am menționat deja, dacă transportați un cort cu mașina, greutatea acestuia nu contează cu adevărat. Când transportați cortul pe spate, limita de greutate este de 3 kg. Corturile mai grele ar fi o povară grea, așa că nu este recomandat să le purtați în spate.

barbat sta pe piatra

Dificultatea poziției

 

Înainte de a cumpăra un cort, concentrați-vă pe un parametru, cum ar fi dificultatea instalării cortului. Oricât de simplu ar părea, este de fapt destul de laborios și necesită timp. Prin urmare, adaptează un lucru atât de banal precum amenajarea unui cort la abilitățile și aptitudinile voastre.

V-ați săturat de amenajarea cortului solicitantă și complicată? Corturile auto-pliabile pot fi, de asemenea, o alegere excelentă.

cort in padure cu hamac

Alegerea sacului de dormit și a cortului cu siguranță nu trebuie subestimată. Puteți profita de o gamă largă de reduceri pe Decathlon.