Uscarea hribilor rapid și ieftin. Știi cum se face corect?

27.09.2023 Monica Mâncare și gătit Partajare

Ciupercile proaspete sunt, bineînțeles, cele mai bune. Vrei să te bucuri de ele chiar și în timpul lunilor de iarnă? Hai să vedem împreună cum se face uscarea hribilor rapid și ieftin.

Ai adunat un coș plin de ciuperci în pădure? Sunt șanse să nu le poți consuma pe toate deodată. O modalitate populară de a le conserva este uscarea lor.

Nu știi cum ai putea să o faci? În articolul nostru, vei găsi informații utile care te vor ajuta să o faci corect de prima dată.

Un deshidrator este un aparat util pentru uscarea ciupercilor, a fructelor și a altor alimente. Nu aveți încă unul? Alegeți dintr-o gamă largă de produse din magazinul online Flanco.

 

ciuperci-diverse-ziar

 

Cum să pregătești ciupercile pentru uscare?

 

Ciupercile trebuie să fie pregătite corespunzător înainte de a fi uscate. La ce ne referim prin asta? Un pas esențial este recoltarea lor. Ciupercile recomandate sunt hribii, ciupercile champignon, gălbiorii, bureții de pădure sau ghebele. Cunoscătorii de ciuperci  nu recomandă culesul ciupercilor uscate pentru uscare. La recoltare, ar trebui să fii atent dacă  ciupercile nu sunt  infestate cu dăunători sau putrede.

La curățare, evită să le clătești sau să le speli, deoarece acest lucru va crește riscul de mucegai. Curăță-le de pământ cu mâna și apoi folosește un cuțit pentru a îndepărta orice murdărie sau părți urâte. Taie câțiva milimetri din partea inferioară a ciupercii.

Cât de groase trebuie tăiate ciupercile? Sfatul cunoscătorilor de ciuperci este o groime de 4 mm. Le poți tăia pe toată lungimea lor, sau poți separa pălăria de ciupercă și să le tai separat.

 

 

ciuperci-cos-impletit

 

Temperatura ideală pentru uscarea ciupercilor

 

Ciupercile sunt compuse în principal din apă și trebuie să fie uscate încet, la o temperatură mai scăzută, pentru a scăpa treptat de apă. O temperatură ridicată ar putea să le deformeze structura și să afecteze gustul.

Temperatura recomandată este de 40 °C, sau maxim  45 °C.

Cum poți usca ciupercile acasă, fără a cheltui?

 

Nu ai nevoie de nimic special pentru a usca ciupercile acasă, așa că nu trebuie să îți faci griji că vei face o investiție mare. Și nici nu necesită mult timp. Poți alege una dintre cele 3 metode, și anume:

ciuperci-hribi-galbiori

Mergi la cules de ciuperci doar cu echipamentul potrivit. Un coș este o necesitate, pentru ca ciupercile să aibă suficient spațiu și aer. Pregătește-te acum pentru sezonul ciupercilor și alege un coș împletit din magazinul 4Home.

Cum se usucă ciupercile într-un deshidrator de alimente?

 

Folosirea unui deshidrator pentru alimente este o modalitate populară și ieftină de a obține ciuperci uscate. Este poate cea mai rapidă metodă de uscare în comparație cu celelalte două.

Așează bucățile tăiate uniform pe grătarele tăvilor deshidratorului. Fluxul de aer cald le va usca pe toate, fără a fi nevoie să rotești sau să schimbi tăvile . Avantajul modelelor mai noi este că puteți regla atât timpul de uscare, cât și temperatura (aceasta nu trebuie să depășească cei 45 °C cum am menționt mai sus).

Unele modele mai vechi pot fi mai zgomotoase, ceea ce nu este plăcut atunci când se usucă timp de mai multe ore. Dar avantajul deshidratorului este că îl puteți pune și în garaj, ceea ce evită, de asemenea, mirosul  ciupercilor în toată casa.

 

ciuperci-proaspete

 

Cum se usucă ciupercile în cuptor?

 

Uscarea în cuptor este practică și ieftină, deoarece nu trebuie să investești într-un deshidrator de alimente. În același timp, trebuie spus și despre dezavantajele pe care le presupune această uscare. Spre deosebire de un uscător, trebuie să verifici ciupercile cu regularitate și nu poți lăsa cuptorul pornit nesupravegheat.

Așează ciupercile pe hârtie de copt și setează temperatura la 45 °C cum am menționat mai sus. Dacă cuptorul are o funcție de aer cald, pornește-o. Unele au și un program de uscare directă. Cu această metodă de uscare, ciupercile trebuie să fie rotite în mod regulat pentru o uscare uniformă.

Timpul total de uscare depinde de mărimea ciupercilor, ceea ce va afecta în cele din urmă consumul de energie.

 

champignon-hartie-de-copt

 

Cum se usucă ciupercile la soare?

 

Dacă optezi pentru uscarea ciupercilor în aer liber cel mai adecvat este atunci când vremea este încă frumoasă. În cazul toamnei tradiționale și al vremii care se schimbă rapid, nu mai are sens să încerci. Motivul este simplu - trebuie să muți ciupercile în mod regulat dacă este vreme rea, iar momentul în care acestea vor fi perfect uscate este discutabil. Și, de asemenea, calitatea lor va fi discutabilă.

Cum să faci site mari pentru uscarea ciupercilor de casă fără prea multe cheltuieli? Poți folosi o perdea veche sau o sită contra țânțarilor de la ușă sau fereastră. Întinde și fixează materialul ales peste ramă și întinde ciupercile. O modalitate mai convenabilă este să cumpărați o plasă gata făcută, care are câteva etaje și să o atârnați pur și simplu în aer liber, de exemplu, pe un copac.

Ciupercile bine uscate foșnesc sub degete și se vor rupe cu ușurință.

 

ciuperci-diferite-soiuri

Răsfoiți în magazinul online EvoMag și cumpără ajutoare utile pentru uscarea  dintr-un singur loc. Și la prețuri avantajoase.

Cum să depozitezi ciupercile și să profiți la maximum de efortul depus?

 

Depozitarea corectă a ciupercilor este foarte importantă. În condiții optime, acestea pot rezista până la un an. Cel mai bine este să folosești recipiente metalice sau borcane de ceramică cu o închidere etanșă pentru a împiedica umezeala să ajungă la ele. De asemenea, este important ca acestea să fie depozitate la întuneric.

Ai uscat mai multe tipuri de ciuperci și dorești să se păsteze gustul și aroma specifice? Păstrează-le în recipiente separate. De asemenea, le poți amesteca ulterior, dacă vei dori.

 

ciuperci-cos-nuiele

 

Uscarea ciupercilor nu este atât de complicată și de solicitantă din punct de vedere economic pe cât ai fi crezut. Pregătește cu atenție ciupercile pentru uscare, astfel încât să nu irosești energia investită în recoltarea lor și timpul acordat uscării. Și ce metodă de uscare alegi? Depinde doar de tine. Încearcă mai multe metode și vezi care ți se potrivește cel mai bine.